Новите лекарства, новите молекули, ще бъдат купувани от Министерството на здравеопазването след решение

...
Новите лекарства, новите молекули, ще бъдат купувани от Министерството на здравеопазването след решение
Коментари Харесай

Комисия ще решава кои нови онколекарства да се купят

Новите медикаменти , новите молекули, ще бъдат купувани от Министерството на опазването на здравето след решение на Комисия, която е непосредствено към Здравното министерство , а не с пари от Националната здравноосигурителна каса. Това разгласи по време на предаването „ Годината “ по Дарик здравният министър Кирил Ананиев.

Той пое щафетата по тематиката от премиера Бойко Борисов, който се беше присъединил в ефира на Дарик по телефона.

„ Мораториум върху медикаменти та няма, а краткотрайна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В региона на онкологията, за които няма различно лекуване, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За задачата към министъра на опазването на здравето ще се сътвори профилирана комисия – в състава й ще бъдат включени водещи експерти, според от съответното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-хубавите средства, които се употребяват в Европейския съюз “, изясни министър Ананиев.

На въпрос дали това е включено в бюджета на Здравната каса, отговорът пристигна от министър-председателя Бойко Борисов. „ Нямаме проблем с финансовото обезпечаване. Ще работим месец-два. Ще следим процеса. Ако процесът върви, ще продължим до дъно. Ако има проблем, вкарваме го в Народното събрание. Грижим се за всеки един пациент, тъй че тези, които са ни обвинили, че сме изгубили човешки облик.... Искам да успокоя хората следим процеса, за всички ще се погрижим, а в случай че не работи добре, ще го върнем в Народното събрание “, акцентира министър председателят.

От своя страна Ананиев добави, че механизмът, който основават, ще подсигурява лекуването на пациентите, които имат онкологични болести и които имат потребност от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК: Не приказваме единствено за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вид “.

Относно думите на премиера, че в случай че обещано ново лекарство се употребява най-малко в една трета от европейските държави-членки, то ще се заплаща и у нас, здравният министър посочи, че това по-скоро е ориентир „ Ако Комисията се произнесе, че то ще помогне даден човек да оздравее, без значение от какъв брой страни е прието, пациентът ще има право на този медикамент “.

По думите му този механизъм е доста по-добър, в сравнение с да се поставят ограничавания – 9 страни и в случай че ние сме десетата.

От своя страна министър председателят Борисов добави, че е значимо да защитят здравето на хората: „ Това че някои фармацевтични компании и лобисти ще бъдат ощетени, това не е мой проблем и на министъра на опазването на здравето “.

В съботния ден министър председателят Бойко Борисов събра на среща министрите на опазването на здравето и на районното развиване и благоустройството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР